Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

A háború utáni Magyarország emblematikus mozdonya volt, több példány még a 80-as években is futott. Strapabíró és szinte elnyűhetetlen. A 411-es Truman állandó főszereplője a Vasúttörténeti Park programjainak, ezt a mozdony évekkel ezelőtt lelkes civilek és vasútbarátok mentették meg és élesztették fel.

Mindig tekintélyt parancsoló, ahogy hangosan dohogva, szépen lassan kigördül a fűtőházból. Nem kevés idő, amíg üzemképes állapotba kerül, a felfűtése jó egy nappal korábban megkezdődik. Ilyenkor itt-ott van némi beállítanivaló, a rendszereket aprólékos ellenőrzésnek kell alávetni – mondja Dani Szabolcs, mozdonyvezető, akinek piros betűs nap az életében, amikor felülhet a 411-esre. Szabolcs hivatásos mozdonyvezető, általában villany- és dízelgépeken teljesít szolgálatot, szerinte azonban a Trumant vezetni olyan élmény, ami semmihez sem fogható. A 411.118-as állandó szereplője a Vasúttörténeti Park programjainak: van, amikor versenyeznek vele, van, amikor látogatók utazhatnak rajta az egyik hátsó vágányon.

A Füstiben látható mozdony 1984-ig Hatvanban teljesített szolgálatot, aztán selejtezték. Vass András úgy döntött, hogy megpróbálja megmenteni. A gép sokáig szobormozdony volt, aztán bekerült a Vasúttörténeti Parkba. Négy évvel ezelőtt jött létre a Történelmi Magyar Vasúti Kultúráért Egyesület, amely azt a cél tűzte ki maga elé, hogy életre kelti a járművet. Rengeteg munkaóra ráfordításával ez sikerült is, 2012-ben sikerült is befűteni a kazánt, azóta a mozdony időről időre szolgálatba áll – magyarázza Pénzes Sándor, az egyesület munkatársa.Szponzorált hirdetés